נהיגה בהיסח דעת – הגורמים העיקריים

מחקרים אחרונים שנעשו בתחום תאונות הדרכים, מגלים כי רוב התאונות נגרמות כתוצאה מטעויות אנוש, ובעיקר בגלל חוסר תשומת לב והסחות דעת בזמן הנהיגה. המשטרה מודעת לנתונים אלה ועושה ככל יכולתה לטפל בבעיה, אך למעשה האחריות מוטלת בראש בראשונה על הנהג. עליו להפגין אחריות ובגרות, להינע משימוש בסלולרי בזמן הנהיגה, להקפיד על מהירות תקינה בהתאם לתנאי הדרך, להימנע מנהיגה כאשר עייפים או לאחר שתיית אלכוהול וכדומה.

נהיגה בהיסח דעת

גורמים עיקריים להסחת דעת בזמן נהיגה

אנו חיים בעידן טכנולוגי מתקדם, צמודים לטלפון הנייד כל הזמן, וברכבים החדשים מותקנים שלל טכנולוגיות ואמצעים העלולים להסיח את דעתנו בזמן הנהיגה. כמה מהגורמים העיקריים להסחת דעת בזמן נהיגה:

  • שימוש בטלפון הנייד.
  • עייפות ותשישות.
  • התעסקות ברדיו.
  • התעסקות בדברים שאינם קשורים לנהיגה (איפור, גילוח, שימוש במערכת המולטימדיה).
  • התמקדות בשלטי חוצות ופרסומות.

טלפון נייד

כיום הגורם העיקרי להסחת דעת בזמן נהיגה הוא שימוש במכשיר הנייד. אנו מחוברים לסמארטפונים, חייבים לבדוק כל הודעה, מרגישים מחויבים לשלוח הודעות חזרה בווטסאפ או להגיב במייל. אומנם המדינה החליטה להחמיר עם עברייני תנועה המשתמשים בנייד בזמן הנהיגה, אך רוב הישראלים מתקשים להניח את המכשיר בצד ולהתעלם ממנו, במיוחד לנוכח ריבוי ההתראות המתקבלות בווטסאפ, בפייסבוק ועוד.

ראוי לציין כי גם ניהול שיחות ממושכות בזמן נהיגה הוא גורם מרכזי להסחת דעת. אומנם רוב הישראלים משתמשים כיום בדיבורית, אך עדיין ישנם רבים המשוחחים בטלפון הנייד הצמוד אליהם, ללא דיבורית קבועה או ניידת. במהלך שיחת הטלפון הנהג עלול להתנתק מהנעשה על הכביש, ולא רק שהוא עצמו חשוף לסכנות רבות – הוא גם מסכן את שאר הנהגים והעוברים ושבים בדרך.

עייפות

נהגים רבים אינם עוצרים את הרכב או נמנעים מנהיגה כאשר הם עייפים, זו בעיה מוכרת הגורמת למספר רב של תאונות דרכים. אין לנהוג כאשר עייפים מאחר ותשומת הלב לנעשה בדרך כמעט ואינה קיימת. עייפות מוגברת גרמת לנהג להירדם על ההגה, ויש סכנה מוחשית לתאונה קשה.

חשוב להקפיד על מספר תקין של שעות שינה, כל אחד בהתאם לפיזיולוגיה שלו. במידה ומשתתפים באירוע כדאי לתכנן מראש את שעת היציאה כדי להימנע מנהיגה כאשר תשושים, ונהג מקצועי חייב להקפיד על תקנות התעבורה הקובעות כמה שעות מותר לנהוג בזמן העבודה. במידה ומתכננים נסיעה ארוכה, חשוב להקפיד על עצירות כל שעה וחצי או שעתיים לרענון ולמנוחה.

רענון ומנוחה להפגת עייפות בנהיגה

רדיו ומוזיקה

בזמן הנהיגה רבים אוהבים להאזין לתוכניות פופולריות ברדיו או לדיסק עם מוזיקה מועדפת. ההתעסקות ברדיו ובמערכת המולטימדיה המשוכללת בזמן נהיגה מהווה גורם סיכון משמעותי לתאונות דרכים ולפגיעה בהולכי רגל.

מעבר לכך, החוק קובע כי אין לנהוג ברכב עם אוזניות מחוברות לאוזניים – לא לצורכי מוזיקה ולא לצורכי דיבור בנייד. לשם ניהול שיחות במכשיר הנייד יש להשתמש בדיבורית.

התעסקות בדברים שלא קשורים לנהיגה

מעבר להתעסקות ברדיו, יש עוד גורמים רבים העלולים לגרום להסחת דעת בזמן הנהיגה. כמעט כל אחד מבצע פעולות שאינן קשורות לנהיגה עצמה, למשל איפור, גילוח, חיפוש חפץ שנפל, בהייה באנשים או בנוף וכדומה.

שלטי חוצות

שלטי חוצות עלולים לגרום להסחת דעת בזמן נהיגה, בעיקר כאשר נוהגים בדרכים מוכרות וקבועות. לאורך הדרך יש שלטי חוצות ופרסומות רבות, הם גורמים להסחת דעת והנהג עלול לא להסתכל על הכביש והוא חשוף לתאונה.


הפתרון להסחות הדעת הוא התקנת מערכת בטיחות מתקדמת למניעת תאונות דרכים. רכישת המערכת מאפשרת לכם לחסוך בעלויות הביטוח, לשמור עליכם ועל בני משפחתכם בזמן נסיעה ולוודא שלא תשכחו אף אחד ברכב.

 

נהיגה בהיסח דעת – הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים >>>

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *